QuarkTravel

La Palma

Sterrenwacht La Palma

Lees meer

Cern1

Regelkamer Cern

Lees meer

cern2

Detector Cern

Lees meer

La Palma

Lees meer

ILL/ESRF/EMBL

Overzicht over de instituten

Quarktravel

Jaarlijks reizen vele honderden leerlingen en tientallen docenten met Quarktravel van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging naar Europese topinstituten.

Vorige Volgende

Greifswald

Sinds schooljaar 2017/2018 is een nieuwe bestemming toegevoegd aan het reisaanbod: Greifswald. Bij de reissom is inbegrepen: busvervoer, 2x logies/ontbijt in jeugdherberg, 1x diner in jeugdherberg, plus eventuele toegang tot Museum Peenemünde. Helaas is er in het schooljaar 2023-2024 geen reis naar Greifswald opgenomen in het programma.

Deze reis bestaat uit drie programmablokken:

  • Wendelstein 7-X, wereldwijd de grootste fusiereactor van het type ‘stellarator’ (kort door de bocht: een donut met een draai er in). Belangrijkste opdracht is het magneetveld om het plasma op te sluiten te optimaliseren. Het is een onderdeel van het Max Planck Institute of Plasma Physics (IPP).
  • Bezoek aan de kernsplijtingscentrale Greifswald-Lubmin. Deze centrale bestaat uit 8 blokken die in de loop van de jaren 70 en 80 zijn gebouwd. In 1990, net voor dat  Blok 6 in gebruik zou worden genomen, is besloten de centrale in zijn geheel te sluiten. Omdat er nooit brandstof in de reactor is geweest gaat een rondleiding in deze centrale verder dan in een werkende centrale mogelijk is. (Mocht op het laatste moment blijken dat er geen rondleiding in het Engels verzorgd kan worden dan is het alternatief een bezoek aan het museum Peenemünde. Deze raketbasis werd tijdens WO2 gebruikt voor de lancering van de V1 en V2.)

Greifswald is een voormalige Hanzestad aan de Oostzee op ruim 70 km van de Poolse grens in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Sinds 1456 is er de Ernst Moritz Arndt Universiteit, een van de oudste universiteiten in Europa.

 

download informatieboekje word

download informatieboekje pdf 

 

Meer informatie:

Wendelstein 7-X: http://www.ipp.mpg.de/w7x

Kernsplijtingscentrale: http://www.ewn-gmbh.de/information/besichtigung-kernkraftwerk-greifswald/

Museum Peenemünde: http://museum-peenemuende.de/

 

De reis naar Greifswald valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.