QuarkTravel

La Palma

Sterrenwacht La Palma

Lees meer

Cern1

Regelkamer Cern

Lees meer

cern2

Detector Cern

Lees meer

La Palma

Lees meer

ILL/ESRF/EMBL

Overzicht over de instituten

Quarktravel

Jaarlijks reizen vele honderden leerlingen en tientallen docenten met Quarktravel van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging naar Europese topinstituten.

Vorige Volgende

Instituutsdagen

Universiteit Leiden

In 2020 werd er voor de scholen in de buurt van Leiden een instituutsdag gehouden op 24 januari. De betreffende scholen worden door Universiteit Leiden uitgenodigd.

 

Kernfysisch Versneller Instituut

Het onderzoek bij het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) richt zich op (1) fundamentele krachten en symmetrieën in de fysica en (2) toepassingen van de technologieën en methoden ontwikkeld voor fundamenteel onderzoek. Het KVI is een opleidingscentrum voor jonge fysici en het draagt substantieel bij aan het fysica-onderwijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het onderzoek en de opleiding bij het KVI staan ten dienste van de universiteit, de maatschappij en de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Het KVI bevindt zich op de Zernikecampus van de RUG.

Het KVI doet internationaal toonaangevend onderzoek aan de kleinste deeltjes uit de natuur. Hoewel we al veel weten over de eigenschappen en het gedrag van deze deeltjes, zijn nog lang niet al hun geheimen ontrafeld. Wetenschappers proberen steeds dieper door te dringen in de kennis over de bouwstenen van de materie. Daarvoor zijn ingewikkelde theorieën nodig, maar ook indrukwekkende en technisch geavanceerde installaties. Op het KVI worden met de deeltjesversneller AGOR atoomkernen versneld tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Maar ook worden er deeltjes zo sterk afgeremd dat ze temperaturen van vlak boven het absolute nulpunt bereiken! 

 

Bezoek aan het KVI

Een bezoek aan het KVI duurt ca. 2 uren. Een mogelijk programma ziet er als volgt uit:

13.30-14.10 Inleidend verhaal over het KVI

14.15-15.00 Rondleiding door het gebouw: langs AGOR en de experimentele ruimten

15.00-15.10 Korte pauze met thee/fris

15.10-15.30 Verhaal over detectieapparatuur die het KVI ontwikkelt voor GSI Darmstadt.