QuarkTravel

La Palma

Sterrenwacht La Palma

Lees meer

Cern1

Regelkamer Cern

Lees meer

cern2

Detector Cern

Lees meer

La Palma

Lees meer

ILL/ESRF/EMBL

Overzicht over de instituten

Quarktravel

Jaarlijks reizen vele honderden leerlingen en tientallen docenten met Quarktravel van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging naar Europese topinstituten.

Vorige Volgende

Geneve

Bij de reissom zijn inbegrepen: busvervoer, vervoer binnen Geneve naar CERN, 2x logies/ontbijt in jeugdherberg, 1x lunchpakket voor de donderdag, 1x diner in jeugdherberg.

CERN

CERN was oorspronkelijk een afkorting voor Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek). Op 29 september 1954 werd de akte getekend die de raad ophief en verving door l'Organisation européenne pour la Recherche nucléaire (De Europese organisatie voor kernonderzoek). Niet veel later bleek dat ook deze naam de lading niet echt dekt (hoewel deze tot nog toe wel behouden is gebleven) en tegenwoordig wordt aan het CERN gerefereerd met: Laboratoire européen pour la physique des particules (Europees laboratorium voor deeltjesfysica). De naam CERN is al die jaren behouden gebleven als eigennaam voor het instituut en betekent tegenwoordig dus eigenlijk niets meer.

Ongeveer 10.000 medewerkers (van 500 universiteiten uit 80 landen) werken aan experimenten die bij CERN worden uitgevoerd. De experimenten worden uitgevoerd in een van de 6 deeltjesversnellers. Het doel van die experimenten is inzicht te krijgen in hoe de materie is opgebouwd: uit welke deeltjes bestaat de materie en wat zijn de krachten die de deeltjes bij elkaar houden. In het kader van dat onderzoek heeft men het bestaan van het Higgs-deeltje kunnen aantonen.

Het programma van lezingen en excursies wordt voor iedere reis apart vastgesteld (afhankelijk van de mogelijkheden). Het maximum aantal deelnemers per reis bedraagt 48 (inclusief begeleidende docenten).

Mogelijke excursie onderdelen.

SM18:
De SM18 hal dankt zijn naam aan het feit dat het de surface (S) hal is voor de "machine" (M), dwz de versnellers, recht boven sector nummer 1-8 van de LHC. In deze hal is een grote opstelling waar supergeleidende LHC magneten kunnen worden gekoeld met vloeibare helium en vervolgens getest met stroom.

ATLAS:
ATLAS is de grootste van de LHC experimenten. ATLAS heeft als doel nieuwe, nog niet eerder waargenomen deeltjes te ontdekken die onstaan bij de botsing van protonen in the LHC. De ATLAS detector is even groot als een gebouw van vijf verdiepingen en kan de positie van deeltjes bepalen met een precisie van 0,01 millimeter.

PS complex:
Het PS complex is het hart van CERN: daar waar het versnellen van de protonen begint voordat ze naar de LHC worden gestuurd. Hier is ook het CTF3 experiment dat nieuwe technologien test om met toekomstige versnellers nog hogere energieen te kunnen bereiken. Tevens is hier ook het coating laboratorium, waar men extreem dunne laagjes materiaal op een opervlakte kan aanbrengen voor hoogtechnologische toepassingen zoals vacuum pompen.

Cryogenic Laboratory:
In het cryogene laboratorium wordt onderzoek gedaan op temperaturen rond de 4 K (vloeibaar helium). Vaak betreft dit technologische hoogstandjes zoals supergeleiding, maar ook detectoren en sensoren die veel gevoeliger zijn op deze lage temperaturen.

Computer Center:
Het computer centrum is het hart van de data analyse. Hier staan ontelbare computers die de gigabits per seconde aan informatie uit de LHC experimenten verwerken. Het computer centrum zorgt er tevens voor dat al die informatie toegankelijk is (en blijft) voor de duizenden natuurkundigen wereldwijd die aan de experimenten werken.


Om een indruk te krijgen van een mogelijk programma kunt u hier het informatieboekje dat voor de deelnemers van een vorige reis is samengesteld downloaden. Het programma voor 2016 is afhankelijk van de mogelijkheden en kan dus afwijken van het programmma in dit boekje.

Download excursiegids Geneve 2020 (pdf).

Download excursiegids Geneve 2020 (word).

Download 'Op weg naar de ontdekking van Higgs (NTvN juni 2013)'

Download 'Tussen bellen en vonken (NTvN juni 2013)'

 

De reis naar CERN valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.