QuarkTravel

La Palma

Sterrenwacht La Palma

Lees meer

Cern1

Regelkamer Cern

Lees meer

cern2

Detector Cern

Lees meer

La Palma

Lees meer

ILL/ESRF/EMBL

Overzicht over de instituten

Quarktravel

Jaarlijks reizen vele honderden leerlingen en tientallen docenten met Quarktravel van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging naar Europese topinstituten.

Vorige Volgende

Grenoble

Bij deze reis is in de reissom inbegrepen: busvervoer, 2x logies/ontbijt in jeugdherberg, 1x diner in jeugdherberg.

Het ILL, het ESRF, het EMBL, het IBS en nog enkele kleinere instituten vormen een complex voor een breed scala aan onderzoek op natuurkundig en biologisch gebied (vooral moleculair onderzoek), variërend van zuiver wetenschappelijk tot allerlei soorten toegepast onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van materiaalkunde. Het maximum aantal deelnemers per reis bedraagt 42 personen (inclusief begeleidende docenten).

Het ILL (Institut Laue- Langevin)

Het belangrijkste “onderdeel” van dit instituut is de kernreactor. Deze kernreactor levert een van de krachtigste neutronenbundels ter wereld. Onderzoekers kunnen een aanvraag indienen om deze bundel te gebruiken voor hun onderzoek. Welke onderzoeken er op het moment van het bezoek gedaan worden is dus altijd afwachten.
De reactor produceert een intense neutronenbundel van zo’n 1.5x1015 neutronen per seconde en per cm2, wat (thermisch) overeenkomt met een vermogen van 58.3 MW. De reactor werkt continu in een cyclus van 50 dagen, waarna brandstofelement(en) vervangen worden. Dit dan 4 cycli achter elkaar, waarna een langere onderhoudsperiode is. In totaal komt dit neer op zo’n 200 onderzoeksdagen per jaar.
De Franse wetgeving kan problemen geven voor wat betreft de toegang tot de reactor voor leerlingen onder de 18. Dat komt omdat men geen bezoekers onder de 18 bij nucleaire installaties wil.
Wanneer dit het geval is, wordt er een alternatief programma voor de leerlingen onder de 18 geregeld.

Het ESRF (European Synchroton Radiation Facility)

Hier staat een lineaire versneller die elektronen versnelt tot zo’n 6 GeV. Deze elektronen worden dan in een synchrotron (cirkelvormige versneller) geleidt, waar ze rondjes gaan draaien. Bij de afbuiging van de elektronen in de cirkelvormige versneller komt “synchrotronstraling” vrij. Dit is “harde” Röntgenstraling. Ook hier geldt weer dat onderzoekers een aanvraag kunnen indienen om deze straling te gebruiken voor hun onderzoek.
Het synchrotron heeft zo’n 40 plaatsen langs de omtrek waar onderzoekers de geproduceerde straling kunnen gebruiken. De cirkelvormige versneller heeft een omtrek van 844,4 meter.

Het EMBL (European Molecular Biology Laboratory)

Bij het EMBL doet men veel aan structuuronderzoek van proteïnen, RNA en bijvoorbeeld virussen. Hier wordt de precieze werking van de transcriptie en translatie van DNA en RNA tot de opbouw van de eiwitten onderzocht.
Dit gebeurt aan de hand van onder andere spectroscopie, Röntgenkristallografie, neutronscattering en elektronenmicroscopie.

Het IBS (Institut de Biologie Structurale)

Bij dit instituut is vooral het gebruik van de verschillende soorten straling voor biologisch onderzoek belangrijk. Hier is goed te merken wat de natuurkunde voor het biologisch onderzoek kan betekenen.
Hier doet men onder andere onderzoek aan proteïnen en macromoleculen. Men kijkt bijvoorbeeld naar de werking van ziekteverwekkers en hoe het immuunsysteem daarop reageert. Onderzocht wordt ook welke processen zich in de cellen afspelen. Er is een speciale computer die de onderzochte molekuulstructuren in 3D kan weergeven.

Om een indruk te krijgen van een mogelijk programma kunt u hier het informatieboekje dat voor de deelnemers van een vorige reis is samengesteld downloaden. Het programma voor 2016 is afhankelijk van de mogelijkheden en kan dus afwijken van het programmma in dit boekje.

Download informatieboekje Grenoble-word.

Download informatieboekje Grenoble-pdf.

 

De reis naar Grenoble valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.