QuarkTravel

La Palma

Sterrenwacht La Palma

Lees meer

Cern1

Regelkamer Cern

Lees meer

cern2

Detector Cern

Lees meer

La Palma

Lees meer

ILL/ESRF/EMBL

Overzicht over de instituten

Quarktravel

Jaarlijks reizen vele honderden leerlingen en tientallen docenten met Quarktravel van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging naar Europese topinstituten.

Vorige Volgende

La Palma

Voor wie:

Deze reis is bedoeld voor VWO-5 leerlingen. Leerlingen  met natuurkunde in het pakket en een interesse in sterrenkunde of interesse in wetenschap en techniek kunnen aan deze reis deelnemen. De VWO-5 leerlingen zitten meestal nog midden in hun studiekeuze proces en kunnen op deze manier kennis maken met een interessante kant van wetenschappelijk onderzoek. Ook de datum (waarschijnlijk april) past waarschijnlijk wel voor VWO-5 leerlingen, maar is voor VWO-6 leerlingen wat lastiger i.v.m. de voorbereiding van het examen.
Het is mogelijk om met meerdere leerlingen van één school aan deze reis deel te nemen en zelf als docent mee te gaan. Ook kunnen leerlingen individueel inschrijven voor deze reis (met of zonder docent). De reiscommissie hoopt op deze manier een reisgroep samen te kunnen stellen met kleine groepjes leerlingen van verschillende scholen.
Opgeven kan via de docent of eventueel kan een leerling zelf contact opnemen met de reiscommissie. Het maximum aantal deelnemers aan deze reis is 18 (inclusief de begeleidende docenten).

Reisdoel:

Bezoeken van de Europesche sterrenwacht  'observatorium Roque de los Muchashos' op het Canarische Eiland 'la Palma' met verschillende telescopen.
Leerlingen krijgen de gelegenheid om veel te zien en te leren over sterrenkunde.
De telescopen op La Palma zijn zeer divers en zijn met verschillende technieken uitgevoerd om hiermee onderzoek te kunnen doen op verschillende gebieden van de astronomie.
Nederland beheert hier samen met het Verenigd Koninkrijk twee optische telescopen, de William-Herschelltelescoop en de Isaac-Newton-telescoop. Ook beheert Nederland de Dutch Open Telescoop, een zonnetelescoop. De Mercatortelescoop wordt beheerd door de Belgen en Zwitsers. De Jacobus Kapteyn Telescoop is op dit moment niet meer in gebruik. Wel staat het gebouw van deze telescoop nog op het eiland. Ook bevindt zich hier de Gran Telescopio Canarias (GTC of GranTeCan genoemd), een van de grootste spiegeltelescopen ter wereld.

Leerdoelen:

  • kennismaken met en vergelijken van diverse observatietechnieken aan verschillende objecten
  • maken van een onderzoeksplan
  • uitvoeren van onderzoek: observeren en uitwerken van observatie-opdrachten
  • kennismaken met de (technische) grenzen van de observatietechnieken

Reisinformatie:

De reis naar la Palma zal waarschijnlijk 5 dagen duren.
Eerste en laatste dag, zijn reisdagen,
3 dagen: bezoek aan het observatorium.
Daarnaast is er gelegenheid om iets van La Palma te zien, een eiland met vulkanen, zoutpannen, neveloerwoud, stadjes uit de tijd van Columbus en eeuwenoude drakenbloedbomen.
Op La Palma wordt gereisd met 9-persoonsbusjes. De meereizende docenten zullen deze busjes besturen.

Wanneer: 

In april. De precieze datum staat nog niet vast, maar kan in overleg met de deelnemende scholen worden vastgesteld.

Kosten:

Leerlingen en docenten: € 500,- - € 600,- (afhankelijk van de kosten van de vliegtickets). Bij de reissom is inbegrepen: vliegticket, overnachtingen in jeugdherbergachtige locatie, ontbijt en lunch. 

Voorbereiding

In het leerlingenboekje staat enige informatie over de werking van telescopen. Daarnaast zijn er enkele NLT-modules ontwikkeld over sterrenkunde, onder andere “meten aan melkwegstelsels” en “levensloop van sterren”.

Overige informatie

Er kunnen maximaal 18 personen, inclusief 3 docenten mee. Bij teveel aan inschrijvingen zal een selectie via loting of motivatiebrief plaatsvinden

Om een indruk te krijgen van een mogelijk programma kunt u hier het informatieboekje dat voor de deelnemers van een vorige reis is samengesteld downloaden. Het programma voor 2017 is afhankelijk van de mogelijkheden en kan dus afwijken van het programmma in dit boekje.

Download informatieboekje La Palma.

Download informatieboekje La Palma word.

 

De reis naar La Palma valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.